Д. Ангелов:Въпреки нападките срещу доц. Хинов, цифрите говорят сами
Д. Ангелов:Въпреки нападките срещу доц. Хинов, цифрите говорят сами / archive.dariknews

Повече от час е продължило изслушването на директора на Северняшкия ансамбъл Георги Хинов по време на редовната сесия на Общинския съвет, която се състоя на 29 август 2013, сподели на редовна среща с журналисти Дарин Ангелов - председател на ОбС-Плевен.

„Смятам, че въпреки нападките срещу г-н Хинов, цифрите говорят сами", каза Дарин Ангелов и уточни, че не са открити финансови нарушения след приключилата наскоро проверка, относно дейността на ансамбъла след встъпването в длъжност на новия му ръководител.

Той изрази мнение, че при положение, че за около три месеца в ансамбъла са събрани 30 хил. лева при 20 000, събрани за изминалите пет години, не може да се прави заключението, че новият директор на Северняшкия ансамбъл не се справя.

Председателят на Общинския съвет поясни, че проверката в ансамбъла е направена по сигнали, голяма част от които са анонимни и са предоставени на общински съветници, най-вероятно от някои от освободените десет души от Георги Хинов.

„Не виждаме нищо смущаващо", коментира Дарин Ангелов. „Има програма, която той е заложил за изпълнение, тя е годишна, а реално по изпълнението й до сега е работено два месеца, поради лятната почивка".
Той припомни, че за конкурса, Георги Хинов е направил комисия, която е оценявала качествата на изпълнителите на базата на точкова система, а самата комисия е била съставена от професионалисти от различни части на страната, които нямат нищо общо с Плевен. Самият Хинов не е участвал лично в избора на състава на ансамбъла.

Дарин Ангелов каза още, че по време на изслушването на сесията, Георги Хинов е поканил съветниците, които желаят, изненадващо да посетят някоя от репетициите на Северняшкия ансамбъл.
Според Ангелов, при предстоящото участие на Северняшкия ансамбъл по време на посещението на плевенската делегация в Ростов на Дон ще си проличи, дали има напрежение сред състава на ансамбъла.

Изслушването на директора на Северняшкия ансамбъл Георги Хинов, беше направено по предложение, внесено от Георг Спартански - общински съветник от ПП"Българска нова демокрация". Тема на изслушването беше ходът на реформата в Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев", свързана с оптимизиране броя на изпълнителите и подобряването на качеството на работа в него.
Обект на изслушването беше концепцията за развитие на ансамбъла и плана за художествено-творческа концертна дейност за 2013 г., с които новоназначеният ръководител на ансамбъла спечели конкурса за директор на Северняшкия ансамбъл тази пролет.

В предложението си до председателския съвет при ОбС-Плевен, Георг Спартански посочва, че повод за исканото от него изслушване дават разпространените сигнали за допускани нарушения от новия ръководител на ансамбъла, свързани с организацията на дейността му, както и наличието на недобра среда в колектива.
„Тези сигнали не могат да не тревожат, тъй като Северняшки ансамбъл-Плевен е една от утвърдените и международно признати културни емблеми на Плевен", се казва в прдложението на Георг Спартански.