/ iStock/Getty Images
Студентът по медицина Ивайло Боев е станал вицесветовен шампион по карате,  съобщи Велина Дукова от Медицинския университет в Плевен, където се обучава младежът.

Бъдещият лекар е участвал в 28-мото Световно първенство по Шотокан карате, което се е провело в град Зренянин, Сърбия. Той се е класирал втори в дисциплината шобу санбон кумите при мъже над 21 г. "Това бе неговият дебют в най-престижната възрастова група като най-младия сред опитните състезатели от над 20 държави", добави Дукова.

Ивет Горанова завоюва бронз на Световното първенство по карате

Ивайло Боев е изиграл четири състезателни кръга, като крайният му резултат е бил три победи и една загуба на финала. Студентът на МУ-Плевен е участвал и в отборната дисциплина шобу ипон кумите при мъже над 21 г., в която отборът му се е класирал на трето място.

Подготовката на Ивайло Боев за световното състезание по карате е преминала в спортния комплекс на МУ-Плевен. Негов треньор е ас. Милена Кирниколова от сектор "Спорт" на висшето училище. За своя студент и състезател тя споделя, че той тренира от 6-годишна възраст и вече 15 години бележи поредица от победи в каратето - три пъти е бил национален шампион, като най-значимите му успехи идват в най-престижната възраст - при младежи и мъже.

"Освен победата на световното първенство от тази година, Ивайло Боев, който е носител на черен пояс втори дан, е вицесветовен шампион в същата дисциплина и за 2019 г.", добави Велина Дукова.
БТА