Близо 23 г. затвор за двама, убили мъж при грабеж
Близо 23 г. затвор за двама, убили мъж при грабеж / dariknews.archive

С присъда от 26 ноември 2015 г., Плевенски окръжен съд призна подсъдимите: Т.Т. и Л.Н. за виновни в това, че през периода 16 - 26 февруари 2013 г. в. село С., област Плевен, в съучастие като извършители отнели мобилен телефон марка на стойност 20 лв., СИМ карта на Мтел на стойност 10 лв., газов пистолет, марка „VLOW"на стойност 21 лв. и сумата 282,33 лв., общо вещи на стойност 333.33 лв. от владението на собственика им Божил Янакиев.

По време на деянието подсъдимите употребили сила - удари с ръце и крака в различни части на тялото и блъскане, като грабежът е придружен със средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на четири ребра в ляво, довело до трайно затрудняване на движението на снагата, което от своя страна довело до изпадане на пострадалия в безпомощно състояние, изостряне на хроничната дихателна и сърдечна недостатъчност, от които е последвала смъртта на Б.Я., като деянието Т. извършил при условията на опасен рецидив.

На основание чл.199 ал.2 т.1 във вр. с ал.1 т.4 във вр. с чл.198 ал.1 във вр. с чл.129 ал.2 във вр. с чл.20 ал.2 и чл.29 ал.1, б.„а" и б.„б" от НК и чл.54 от НК, съдът е осъдил Т.Т. на осемнадесет години лишаване от свобода.
На основание чл.58а ал.1 от НК е намалил наказанието с една трета подсъдимият Т.Т. ще изтърпи наказание в размер на дванадесет години лишаване от свобода. Наказанието ще бъде изтърпяно в затвор, при първоначален строг режим.

На основание чл.199 ал.2 т.1 във вр. с чл.198 ал.1 във вр. с чл.129 ал.2 във вр. с чл.20 ал.2 от НК и чл.54 от НК, съдът е осъдил и подсъдимия Л.Н. на шестнадесет години лишаване от свобода.
На основание чл.58а ал.1 от НК е намалено наказанието с една трета и подсъдимият Л.Н. ще изтърпи наказание в размер на десет години и осем месеца лишаване от свобода.
Л.Н. ще истърпи наложеното наказание при първоначален строг режим в Затвор.

Присъдата може да се обжалва и протестира в петнадесет дневен срок от днес пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.