Благотворителна акция срещу онкозаболяванията проведоха в УНГ-Клиниката
Благотворителна акция срещу онкозаболяванията проведоха в УНГ-Клиниката / g.stranski

За трета поред година, екипът на Клиниката по УНГ болести при УМБАЛ „Д-Р Г.Странски" провежда Великденска благотворителна акция. Това стана ясно на работна среща организирана на 25 април.

Началникът на клиниката доц. д-р Александър Вълков информира, че в благотворителната великденска инициатива на Клиниката по УНГ болести на тема „Грижа за гласа" са прегледани 51 души, като при четири от тях е диагностициран проблем.

Темата на инициативата е избрана в резултат на установеното от специалистите значително увеличаване на онкологичните заболявания на ларинкса и хипофаринкса през последните години.

Само от началото на 2013 г. при над 100 пациента са констатирани проблеми на глътката и гръкляна. От осъществените от 73 биопсични изследвания, 24 са със злокачествени новообразувания като 21 от тяха вече са оперирани. За сравнение в предишни години операциите са били по 3-4 на месец.

Благодарение на инициативаната на Клиниката по УНГ болести само за 3 месеца са извършени три органосъхраняващи операции. До този момент са извършвани до 1 - 2 подобни операции на година.
В рамките на кампанията са разпространени брошури и други информационни материали сред общопрактикуващи лекари и пациенти, насочващи вниманието към нарастващия проблем с онкологичните заболяванияна ларингса.

Акцията за популяризиране на проблема има за цел да информира гражданите и спецалистите за тенденцията към нарастване случаите на онкологични заболявания на ларингса както и, че в Клиниката по УНГ болести на Университетската болница е установена връзка между карцинома на ларинкса и инфекцията с човешкия папилома вирус, в резултат на което е разработен и се прилага алгоритъм за ранна диагностика и лечение на тумори на ларинкса.

Всичко това е възможно благодарение на усилията на екипа и модерната техника, с която разполага клиниката, допълни доц. Вълков. Само преди няколко месеца с подкрепата на ръковдството на УМБАЛ - Плевен е закупена висококачествена апаратура за безкръвни операции. Медицинският университет също е съдействал в модернизирането на клиниката с осигуряване на апарат за видеодиагностика, биопсия и изваждане на чужди тела от гръкляна, както и фибро-рино-назо-фаринго-ларингоскоп, безценен в диагностицирането и обучението на студенти, категорични са специалистите. Благодарение на тази техника екипът на Клиниката е представил 3 научни съобщения в конгреси и конференции, едно от които е удостоено с първа награда от "Тракийския университет" в Стара Загора.

„Съвременната медицина, без съвременна техника е немислима, но без човешкия елемент, без хората, които мислят в определена посока, нещата няма как да се случат", категоричен бе ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов. Той поздрави колегите си за добрата инициатива и обеща подкрепа и в бъдеще.
Поздравителен адрес бе поднесен и от името на изпълнителния директор на УМБАЛ - Плевен д-р Наташа Манева.
„Впечатляващ е факта, че екипът ви прилага не само традиционните похвати за диагностика и лечение, но е разработил алгоритъм за ранна диагностика и лечение на тумори на ларинкса. А темата на кампанията „Грижи за гласа" е доказателство, че приемате грижата за пациента като ваше призвание, а не само като работа", се казва в приветствието.

Поздрав към колегите си поднесоха и ръководителите на Детска и Инфекциозна клиника при УМБАЛ- Плевен, партьори в ежедневната работа на Клиниката по УНГ болести.

В България само клиниките по УНГ болести при Университетската болница в Плевен и ИСУЛ - София осигуряват целия процес по ранна диагностика, поставяне на диагноза, имунохистохимично изследавне, PCR - изследване и съответстващо специфично лечение, допълни доц. Вълков.