/ ThinkStock/Getty Images
За 13-и пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден на хипертонията с национална здравна кампания.

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват следващата седмица в Плевен

Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, Национална пациентска организация, фондация „Национална мрежа сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Асоциацията на студентите фармацевти в България, Център за спешна медицинска помощ София, Лайънс клуб и други.
 
Тази година, на 17 май, инициативата ще бъде проведена под надслов - "КАЧЕСТВОТОТО НА ФОКУС ПРИ ОПТИМАЛЕН КОНТРОЛ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ".
 
Според последните проучвания само 40 % от хората в България знаят и контролират високото си кръвно налягане. Ако повече хора имат свободен достъп до скрининг и знания, които да дадат информация за нивото на тяхното кръвно налягане, тогава ще бъде по-голямо и въздействието на ефективните мерки за оптимален контрол на хипертонията в страната.  

Повече от 20 000 души у нас умират всяка година поради състояния, свързани с високо кръвно налягане - като сърдечни пристъпи, инсулти и бъбречна недостатъчност. Смъртността от мозъчен инсулт в България продължава да е значително по-висока в сравнение със смъртността в Европа.

У нас, от общ брой 55 366 хоспитализирани пациенти с остра мозъчносъдова болест през 2018 година почти 10% - 5 505 пациенти, са починали. Основния мотив на националната здравна кампания тази година е да повиши обществената осведоменост и да събере научни доказателства, необходими за оказване на влияние върху здравната политика в България и повишаване качеството на оптимален контрол на кръвното налягане на хората.
 
На 17 май, от 11:00 до 18:00 ч., в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Сливен и Пазарджик на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат информационни материали с нормите на поведение при артериална хипертония; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно предсърдно мъждене в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от предсърдно мъждене.
 
17 май, петък, 11:00-18:00 ч.
 
  • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика)
  • София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В
  • Пловдив – ул. Княз Александър I Батенберг (парк между 27 и 29 номер)
  • Пазарджик – площад Съединение (до парк „Градска градина“)
  • Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните)
  • Бургас - ул. „Александровска” (пред сградата на Общината)
  • Варна – площад „Независимост“ (пред Операта)
  • Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата
  • Плевен - площад „Възраждане”, срещу фонтаните
  • Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад „Общински“ и площад „Свобода“)
  • Сливен – пред Храм Св. Димитър („Попската градина“)
  • Велико Търново - парк Марно поле
 
Отбелязването на Световния ден на хипертонията е глобална инициатива, ръководена от Международната асоциация по хипертония (ISH) и одобрена от Световната лига по хипертония (WHL).

Българска Лига по Хипертония и партньори се присъединяват към  световната здравна кампания, за да подчертаят качеството на осведоменост, контрол и терапия на високото кръвно налягане като ключово действие, необходимо за превенция и контрол на сърдечносъдовите заболявания в България.