Анкетират 90 домакинства в Ловешка област в здравно интервю
Анкетират 90 домакинства в Ловешка област в здравно интервю / dariknews.archive

През октомври 2014 г. Националният статистически институт ще започне провеждането на анкетно изследване „Европейско здравно интервю - 2014", съобщиха от Териториалното статистическо бюро в Ловеч. За Ловешка област са определени за участие в изследването 90 домакинства. През периода октомври 2014 - януари 2015 г. избраните домакинства ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори за провеждане на персонални интервюта и попълване на въпросник. Анкетьорите ще се легитимират със специални идентификационни карти.

Европейското здравно интервю е част от Европейската система на здравни изследвания, чиято цел е да се събере информация за здравето, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението на ЕС. Въпросникът за изследването е условно разделен на три части - въпроси, които се отнасят за цялото домакинство, част за интервю с лицето от анкетьор и част за самопопълване от анкетираното лице. Разработени са и помощни карти с цел улесняване на интервюто при някои от въпросите.

Въпросникът е структуриран в четири модула: Здравен статус - включва въпроси за самооценка на здравето, разпространение на хронични заболявания, физически и сетивни функционални ограничения, непосрещнати нужди по отношение на извършването на персонални ежедневни дейности и дейности по поддържане на домакинството, психично здраве. Здравни грижи - ползване на медицински услуги, болнично лечение, обръщаемост към личен лекар, лекар специалист и стоматолог, употреба на медикаменти. Здравни детерминанти (начин на живот) - физическа активност, консумация на плодове и зеленчуци, тютюнопушене, употреба на алкохол. Основни социално-икономически характеристики - пол, възраст, образование, икономическа активност и други.

Размерът на извадката е около 4500 домакинства за страната, в които ще бъдат анкетирани всички лица на 15 и повече навършени години. Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите