77 картини на български автори се предлагат на търг в Плевен
77 картини на български автори се предлагат на търг в Плевен / netinfo

Плевен ще е домакин на първия за годината в България търг на произведения на изкуството. 77 картини от 60 български автори ще бъдат представени на вниманието на плевенските колекционери. Инициативата ще се проведе на 11 февруари в хотел "Ростов", домакин на събитието e Васил Антонов. Търгове на картини са правени досега в Пловдив, Варна, София, Бургас и Велико Търново.

Според инициаторите крайно време е Плевен да бъде приобщен към средищата на изкуството в Северна България. Не е без значение и факта, че града е родно място на редица майстори на четката. Аукционната къща ще предложи няколко картини с начална цена 0 лв. Интересен акцент ще са и т.нар. „опаковани „ картини. На търга се предлага внимателно опакована творба, като участниците нямат визуална представа за произведението. По време на самото наддаване им се подават малки „жокери"- например инициалите на художника или годините, през които е творил. Така участниците наддават „на сляпо", но често се случва познавачите да отгатват кой е автора. Специално за Плевен от Аукционната къща са приготвили и една изключителна изненада с провокативно ниска цена. Тя обаче ще остане тайна до самия търг.

Огледът на предлаганите картини ще стартира в 14.14 часа в деня на търга и ще приключи в 18.00 часа. Тогава желаещите могат да се запишат за участие в наддаването. Два дни преди събитието на рецепцията на хотел „Ростов" желаещите ще могат да се запознаят и с правилата и начините за участие в търга.

Всички предлагани произведени са на реалната им цена, като към нея не се добавя процент печалба, ДДС или т.нар. „премия на купувача". Общата / начална / цена на всички картини е 25.890 лв, което се равнява на една единствена продадена картина от търга на 10 декември 2009 г. Началото на търга ще е в 18.18 часа.