/ dariknews.bg
Общо 34 са жилищните блокове в Плевен, одобрени и с осигурено финансиране за безплатно саниране по националната програма за енергийна ефективност. Сградите са на различен етап от процедурите. За 8 от сградите санирането е приключило.
 
Това стана ясно на декемврийското заседание на Общински съвет - Плевен от отговор на кмета Георг Спартански на питане, внесено от общинския съветник Петя Василева.
„Във връзка с големия обществен интерес към санирането на жилищни блокове в град Плевен, отправям следните въпроси:

Защо в Плевен беше забавен процесът на саниране на жилищни блокове?; Какъв е броят на вече санираните такива?; Какъв е броят на блоковете, които в момента се обследват или подлежат на обследване след подписан договор с фирми, които ще го извършат?

Каква е цялата усвоена сума, предназначена за саниране на жилищни блокове? Кои са фирмите, които са извършили или в момента извършват обследване или ремонтни дейности по жилищни блокове, обект на Програмата за саниране?“, се казва в питането на Петя Василева.
 
Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е приета от Министерския съвет през февруари 2015 г.

Досега в Плевен по програмата са усвоени 5 628 997 лева, информира кметът. Първите обществени поръчки в Плевен са започнали през март 2016-а година, като за всяка сграда се провежда поредица от процедури. Всяка от процедурите подлежи на обжалване, което би могло да я отложи с месеци. Документацията е тежка и отнема време. 

Какви са данните за санирането към момента за Плевен:
 
Броят на приключените от външните фирми - изпълнители санирани сгради в Плевен е 8 - три блока в квартал „Дружба“, два в жк „Сторгозия“ и по един на бул. „Христо Ботев“ и на улиците „Константин Величков“ и „Георги Кочев“.