12 съветници искат извънредна сесия по проблемите на Ловешката болница
12 съветници искат извънредна сесия по проблемите на Ловешката болница / dariknews.archive

12 общински съветници внесоха в деловодството на ловешкия общински съвет искане за свикване на извънредно заседание за изясняване на фактическото състояние и дейността на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов" в периода 2009-2015 г., както и изясняване действията на акционерите, особено община Ловеч, за разрешаване на проблемите и защита на общинските интереси. Вносителите искат на сесията да бъдат поканени и членовете на съвета на директорите на болницата.

Искането е придружено с проектодневен ред, който включва информация от прокуриста на МБАЛ за конфигурацията на капитала, капиталовото участие на всеки един акционер, извършените инвестиции от всеки акционер за периода 1 юли 2009 г. - 31 март 2013 г., 31 май 2013 - 31 юли 2014 г. и 1 октомври 2014 г. - 31 декември 2014 г. За същото време се иска и информация за задлъжнялостта на дружеството и конфигурация на задлъжнялостта по кредитори, включително и акционери кредитори, както и данни за просрочените задължения към 20 януари т. г.
Съветниците настояват да научат кои акционери, кога и от кого са уведомени за задлъжнялостта на дружеството и какви действия са предприели уведомените. Сред търсените данни е и правени ли са опити за отопляване с друг вид гориво след получената информация от доставчика на природен газ за предстоящо спиране на газоподаването от 23 декември м. г., закупено ли е било друго гориво и какви са разходите за това.

Предложението за извънредната сесия е депозирано от ръководителя на групата съветници от БСП Валентина Янкова. По Правилника за организацията и дейността на общински съвет - Ловеч, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандата 2011-2015 г. председателят е длъжен да насрочи заседание в 7-дневен срок от внасянето на искането.