107 са приемните семейства на територията на област Плевен
107 са приемните семейства на територията на област Плевен / archive.dariknews

107 са вече приемните семейства на територията на област Плевен, сподели на среща с журналисти Вацка Хорозова - директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане"-Плевен.

98 са децата, които са настанени в приемни семейства в областта, а разликата идва от това, че в семействата, в които в момента няма деца, предстои да бъдат настанени нови.  Причината е осиновяването на децата, за които са се грижели семействата до момента.
Директорът на дирекция "Социално осигуряване" - Плевен обясни, че приемните семейства не взимат непременно по едно или две деца, а има доста случаи с по три, както и един - в село Глава с четири деца.

Вацка Хорозова отбеляза, че напоследък има интерес към увеличаване на броя на децата, гледани в едно приемно семейство и каза, че съвсем наскоро на три семейства, децата са увеличени от едно на две.
„Радостен е фактът, че отпада бариерата като изискване за етнически произход и възраст на детето", каза директорът на „Социално подпомагане"-Плевен.

Г-жа Хорозова припомни, че в началото на работата на комисията по приемна грижа в по-голямата си част, приемните родители са желаели деца в по-ранна възраст, но тъй като в нашия регион децата са предимно на възраст от десет години и нагоре се наблюдава и промяна в желанието на семействата и те се ориентират към деца в по-горна възраст. Вацка Хорозова отбеляза това като радостен факт и изказа своята благодарност към тези семейства за разбирането, което проявяват.

Плевенска област е на едно от челните места в страната по настаняването на деца в приемни семейства.