Илияна Йотова
Илияна Йотова / Прессекретариат на държавния глава
В пожълтелите страници на дългата българска история има много примери за спечелени битки, за войнска чест и доблест. Сред тези победи проблясват и златните копия на познанието, културата и  духовността. Тези воини никога никой не е успял да победи. Тези воини ги има и днес. С най-ценното оръжие в ръцете си – оръжието на познанието, културата и духовността.“

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства жителите и гостите на град Перник, с които чества 24 май.

Вицепрезидентът определи светлата дата като най-българския и обединяващ празник и припомни, че над 300 млн. души в света пишат с нашите кирилски букви.

Йотова изтъкна огромната заслуга на България за света чрез делото на св. св. Кирил и Методий и техните ученици. „България роди третата християнска цивилизация – славянската. Писмеността и богатата култура излязоха далеч извън пределите на държавата ни. Днес, когато говори за България, всеки казва, че тя е държавата на духа и културата. Наша отговорност е да пазим този авторитет и да го предаваме на поколенията“.

Вицепрезидентът благодари на българските учители, че се справиха и с най-тежките изпитания, защото носят в сърцата си духа на Кирило-Методиевото дело и любовта към българските деца.
 
 
 
Прессекретариат на държавния глава