/ БТА
Засега само едно дете от пребиваващите в Пернишка област бежанци от Украйна ще учи в българско училище, съобщи пред БТА Евгения Колева - началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление на образованието (РУО).

Момичето е на осем години и ще постъпи в Х основно училище "Алеко Константинов" в Перник. Комисия ще проведе събеседване с детето и ще определи в кой клас да продължи обучението си, уточни Колева.

 Петгодишно дете от Харков кандидатства за детската градина в ковачевското село Калище, каза кметът на Ковачевци Васил Станимиров. По думите му, след като детето получи необходимия статут за закрила, ще бъде прието. Майка му пък ще работи в Дома за стари хора в Ковачевци. Двамата са настанени в къща в туристическия комплекс край стадион "Димитровец" в с. Ковачевци.

В Брезник са подадени заявления за обучение на две украински деца в детска градина "Брезица" - съответно на година и половина и 3 г., съобщи заместник-кметът Мария Добревска. По думите й децата все още нямат необходимите документи от миграционните власти, за да постъпят.

В Пернишка област пребивават 42 украински деца. Осем от тях са новорегистрирани вчера. 
 
БТА