/ iStock/Getty Images
Пусната е петиция за реставриране и запазване като забележителност на старата водна кула в Перник, съобщи инициаторът Георги Владимиров.

Още от 2016 г. Община Перник иска безвъзмездно да придобие правото на собственост върху съоръжението, което се намира в центъра на града и принадлежи на държавата. Кулата е строена в края на 19-ти век, за да зарежда с вода преминаващите по жп линията София - Перник парни локомотиви. Сега от 5-етажното съоръжение падат стъкла и мазилка, а районът около нея е обрасъл с храсталаци и не се поддържа. 

Общината възнамерява да вдъхне нов живот на 20-метровата кула, като я превърне в културна и туристическа забележителност. Местната управа има идеи да използва мястото и за експониране на изложби, за различни културни изяви.

Община Перник се включи неколкократно в международния фестивал за съвременно изкуство "Водна кула арт фест". При първото ѝ участие от  водната кула беше спусната бутафорна плитка.

Близо до съоръжението се намира и паметна плоча на двама железничари, участници в септемврийските събития през 1923 г., която е национален исторически паметник.
БТА