/ NOVA
Над 95 държави с общо 3281 филма кандидатстваха за тазгодишното издание
Международният фестивал за късометражно кино „В Двореца“ провежда 19-тото си издание в Перник. От 31 май до 7 юни в Двореца на културата ще бъдат представени над 260 филма от цял свят.

Селектирани са български и чуждестранни филми в 6 конкурсни програми и в 4 поджанрови категории - игрален, документален, анимационен и експериментален филм.

Победителите в категориите за най-добър игрален филм, най-добра анимация и най-добър български филм ще бъдат разгледани от Американската академия за филмови изкуства и науки за номинация за наградите Оскар. „В Двореца“ е единственият български фестивал, сертифициран да изпраща филми за Оскарите и испанските филмови награди ГОЯ.

Тази година кандидатстваха над 95 държави с общо 3281 филма. Немалка част от тях бяха български.

Програмата включва не само филмови прожекции. Filmer Forge са професионалните срещи на късофилмовата индустрия, които „В Двореца“ организира всяка година, и включват научна конференция, дискусии, питчинг сесия и образователни панели. Изложби и концерти са други инициативи, в които професионалисти и любители на киното са въвлечени.

През осемте дни на фестивала гостите на Перник и жителите на града могат лично да присъстват на прожекции и събития, а останалите желаещи от цял свят имат възможност да гледат филмите онлайн чрез платформата за виртуални филмови фестивали FilmChief.

Международен фестивал за късометражно кино В ДВОРЕЦА се подкрепя от подпрограма МЕДИА на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия, Община Перник, фондация „Лъчезар Цоцорков“, Национален фонд „Култура“, ИА „Национален филмов център“ и с медийната подкрепа на NOVA.