/ iStock/Getty Images
Започнал е ремонт на язовирите в пернишките села Мещица и Конска, съобщиха от Областна администрация. Дейностите са възложени на фирма "Монтажи" към Министерството на икономиката.

"Стомана Индъстри" изгражда нов източник за промишлено водоснабдяване

"С реконструкцията на язовирите ще подобрим техническото им състояние,
ще редуцираме рисковете от наводнения и ще осигурим безопасността на хората. Язовирите са държавна собственост и се привеждат в състояние, в което могат да бъдат експлоатирани безаварийно", е казал областният управител Емил Костадинов, който днес е инспектирал обектите.

В момента се работи по земнонасипната стена на язовира в село Мещица. Значително се понижава нивото на преливника с цел предварително изпускане на по-големи количества вода при необходимост. Мярката се предприема, за да се предотвратят аварии, скъсване на стената при порои и други природни бедствия.

Скъсала се е дигата на шламохранилището в Перник, има евакуирани (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ще се ремонтира клетката на изпускателната тръба, на изпускателния кран и по чашката на язовира и билото на стената. Там ще се насипе с трошен камък и ще се даде възможност за преминаване на автомобили през стената.Срокът на изпълнение е 250 календарни дни.

Подобен е ремонтът и на язовира в село Конска. Изграден е нов успокоител на водата и се почиства пътят й от храсти и дървета.