/ iStock/Getty Images
Пернишката крепост става арена на епична битка, съобщиха от Регионалния исторически музей.

На 3 юли римски легиони в пълно бойно снаряжение ще се изправят срещу бойна част на агрианите в поредна битка за непристъпната твърдина. Траки и римляни, едни срещу други, ще демонстрират своето военно изкуство.

В полевия римски лагер майстори-занаятчии ще покажат уменията си, Орфей и Евридика ще се носят в мистериозен танц. Това са част от атракциите, с които Пернишката крепост ще посрещне своите посетители в Европейската нощ на музеите.

21 области в страната ще се включат в „Нощ на музеите”

Античният фестивал ще се проведе утре на територията на крепостта от 11:00 до 17:00 часа и ще предложи богат избор от забавления. Посетителите ще могат да проследят "битката" между траки и римляни, да присъстват на триумфалния парад, да станат свидетели на гладиаторски двубой, да се насладят на тракийски мистерии, вдъхновени от древните митове и легенди, или просто да се потопят в очарованието на миналото.

Античният фест е част от богатата програма, която Регионален исторически музей-Перник е подготвил за Европейската нощ на музеите. Тя включва показване на римско и тракийско въоръжение и бойни тактики; полеви римски лагер с демонстрация на занаяти, бит, въоръжение и други. За децата са предвидени анимации.
БТА