/ iStock/Getty Images
Община Перник иска да изгради собствен соларен парк, съобщиха от администрацията ѝ.

Според кмета Станислав Владимиров наличието на общински соларен парк с мощност приблизително 4 MW би обезпечило нуждата от електрическа енергия за работа на уличното осветление.

Община Перник ремонтира възлов пешеходен мост над река Струма

Затова Владимиров иска съгласието на Общинския съвет да извърши проучване за изграждането на соларен парк на територията на общината и да кандидатства пред съответните финансови институции за нисколихвено финансиране. Мярката се предприема като алтернативно решение на значителното повишаване на цената на електроенергията.

Двойно са се увеличили сметките за улично осветление. През януари 2021 г. община Перник е платила 54 530 лв., за да са светли улиците нощем. През същия месец на 2022 г. сумата скача на 177 337 лв. Уличното осветление на най-голямото кметство - "Изток", през първия месец на 2021 г. струва 18 231 лв., а през януари 2022 г. - 40 291 лева. 

С цел икономии в продължение на 20 години уличното осветление в селата в община Перник се гасеше между 00:00 и 4:00 часа. Миналата година то бе възстановено. Община Перник не възнамерява да връща старото положение.

Искането на кмета за изграждане на общински соларен парк ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 31 май.
БТА