/ БГНЕС
Община Перник ще ремонтира възлов пешеходен мост над река Струма в областния град, съобщиха от администрацията.

Съоръжението служи за осъществяване на пешеходна връзка между централната част и градския парк "Митко Соколов" при улиците "Райко Даскалов" и "Струма".

Големи плочи от настилката на моста са компрометирани. Стоманените парапети са силно корозирали на места, а височината им не отговаря на стандартите за безопасност, според експерти. Не са в добро състояние и стълбовете на моста. Постаментите, стълбите и рампата са покрити с циментова мозайка, която също е компрометирана. Двете статуи, монитрани на съоръжението, са постоянен обект на вандалски прояви.

Целта на ремонтните дейности е подобряването и поддържането в изправност на мостовото съоръжение, с оглед осигуряване на условия за безопасност, уточняват от общината. Мостът се намира в участък от реката с реализирана корекция на коритото.

Общината е обявила обществена поръчка за ремонта с прогнозна стойност 215 000 лв. без ДДС. Ще се демонтират съществуващите парапети и стълбове за осветление.

Върху изолацията ще се постави  настилка от светло и тъмносиви бетонни павета, ще се монтират нови парапети, нови стълбове за улично осветление. Околните пространства ще бъдат озеленени и облагородени с пейки, саксии и др.
БТА