/ снимка: Община Перник
Регионалният исторически музей в Перник издирва наследниците на дарителя Милан Тасев Димов. Инициативата цели да събере повече материали за него и семейството му, както и за затрогващ дарителски жест.

В градината на "добрия бай Милан", както го наричали перничани, на 17 април 1944 г. загинал поручик - летецът Димитър Стефанов Попов. В този ден, наречен от хората "Черен Великден", било извършено последното и най-тежко въздушно нападение над София и загинали шест български летци.Двадесет и шест годишният пилот е от 2-и орляк на 6-и изтребителен полк. В много публикации е отбелязано, че поручик Димитър Попов е свален над с. Ярджиловци, но документите и спомените доказват, че лобното му място е в градината на перничанина.

Милан Димов дарил нивата, където е паднал пилотът /400 кв. м./ и 10 000 лв. на Дружеството на младите бойци в Перник, с желанието "...сумата да послужи за откриване на фонд за издигане на паметник за увековечаване паметта на тази скъпа българска рожба, която със смелостта си учуди наблюдаващите неравната борба пернишки граждани. Нека този паметник да бъде утеха за семейството и близките на героя и да служи за пример на саможертва и достойно изпълнен дълг към Родината. Със сълзи на очи Ви моля, Господин Генерал, да приемете моето скромно дарение..." Цитатът е от писмо на Милан
Димов до командира на Въздушните войски на Негово Величество, от 20.04.1944 г./ гр. Перник и е съхранено в архива на Министерство на отбраната, посочват от РИМ - Перник.

Паметник на летец-изтребителя поручик Димитър Попов е издигнат в центъра на Перник в градинката срещу Природо-математическата гимназия "Христо Смирненски".
БТА