Очакваните в близките дни валежи и липсата на достатъчно свободен обем в язовира притеснява местните власти
Само 1.6 млн. куб. м. делят язовир „Студена” от преливане. Притокът е близо 2.5 пъти по-голям от разхода, предава БНР.

Макар че към днешна дата водоемът достигна обем от 23 593 000 куб. м. при максимален 25 200 000, според месечния график на МОСВ към изпускане може да се премине едва след като обемът на язовира надхвърли 24.2 млн. куб. м.

Подновено е контролираното изпускане на язовир „Студена“

Очакваните в близките дни валежи и липсата на достатъчно свободен обем в язовира притеснява местните власти. И кметът Станислав Владимиров и областният управител Людмил Веселинов се опасяват, че при интензивни валежи и необходимост от изпускане на по-големи количества от язовира може да се стигне до преливането на реки и наводнения на къщи и имоти по поречието на Струма. 

Областният управител е изпратил писмо до министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова с настояване за промяна в месечния график, която да позволи контролирано изпускане на известни количества.

В него се уточнява също, че участъци от реките Конска и Струма са с намалена проводимост поради непочистени корита. За същите е поискано финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, което все още не е осигурено.
БНР