/ IStock
Фризерът, в който ще се съхраняват ваксините срещу коронавирус, е пристигнал в Перник, съобщиха от Областната администрация.

Съоръжението е монтирано в специално помещение с контролен достъп в Регионалната здравна инспекция. В хладилната инсталация ще се държат флаконите за цялата област. Фризерът поддържа до минус 70 градуса температура.

В него могат да се съхраняват до 30 000 дози в продължение на 6 месеца, уточнява пресцентърът. Областният управител Емил Костадинов е инспектирал организацията на здравната институция. Към хладилника ще бъде монтиран допълнителен генератор, ще има 24- часов контрол върху температурата на съоръжението.

В сградата на РЗИ функционира и имунизационен кабинет. Помещенията са обособени на гърба на здравната инспекция, за да се гарантира противоепидемичен режим. Кабинетът има пълно оборудване и всички условия за имунизация.

Той ще работи постоянно, при необходимост и 24 часа. Обособени са места за почивка и за попълване на декларации. Монтирани са специални табели за упътване на жителите на региона.