Възможно е заведенията да заработят още в началото на февруари
На извънредно правителствено заседание беше взето решение за удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Това съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките. 

По отношение на работата на ресторантите, заведенията и нощните клубове премиерът Борисов изиска от здравния министър да проведе среща с техни представители и да обсъдят възможните решения за бранша. 

Един от възможните варианти е те да отворят още в началото на февруари при 50% капацитет и с работно време до 22,30 часа, като в този случай рискът е те отново да бъдат затворени при влошаване на епидемичната обстановка. Друг вариант за ресторантите, заведенията и нощните клубове е да отворят от 1 март, като до тогава се подкрепят със средства, отпуснати с нотификация.

"Сега, когато имаме най-добрите параметри в Европа - заразени, починали, излекувани, вместо да се радваме на тези успехи, се изправяме пред протест, когато цяла Европа въвежда и вечерен час включително. Затова министър Ангелов искам да се срещнете с ресторанторите. Погрешна е тезата е, че те са загърбени от правителството, защото ние за тях направихме много и отгоморихме на всичките им искания - 9% ДДС, по наредба №18, и 9% ДДС за бира и вино, за разнасянето на храна", посочи премиерът Борисов.

"Разбираме, че когато ресторантите в хотелите работят, а отсреща на улицата - не, това създава напрежение. Безспорно създава напрежение, но решението за ресторантите в хотелите беше компромисно, за да може туристическият бранш в курортите да може да работи. Разбираме ги и не бива вие да ги слагате на последно място", подчерта той.