/ БТА
Поведителят в конкурса е кметът на Перник
Станислав Владимиров, кмет на община Перник, спечели конкурса „Кмет на годината“ 2022 с 3228 гласа от общо 9290 гласували. Общо в гласуването са се включили 70 хиляди души за всички категории. Призът му бе връчен от вицепрезидента на България Илияна Йотова на церемония днес в София.

Владимиров заяви, че 30 години слушаме как трябва да се направи децентрализация, но единствената децентрализация се е случила само на думи и ангажименти. Той бе категоричен, че именно местната власт направи така, че България да се развива с бързи темпове. 

БТА

Вицепрезидентът Йотова каза в изказването си на форума, че президентската институция държи и винаги е държала на процеса по децентрализация на общините.

В категория "Кмет на годината" за малка община спечели Душо Гавазов, кмет на Мъглиж, а за средна община - Атанас Стоянов, кмет на Сандански.

Конкурсът "Кмет на годината" е инициатива, която започна в България през 2013 г. Чрез нея след национално онлайн допитване всяка година се отличават най-добрите градоначалници у нас. Организатор на конкурса и церемонията е Kmeta.bg, чието основно внимание е насочено към работата на всички 265 общини с над 120 хил. служители, посочват организаторите.

В категория „Кмет на гражданите“, наградата, връчена от вицепрезидента Илияна Йотова, спечелиха: за малка община – Душо Гавазов, кмет на община Мъглиж, за средна община – кметът на община Козлодуй Маринела Николова, за голяма община - Живко Тодоров, кмет на Стара Загора.

В категория „Градска Среда“ наградите връчи Карел Крал от „Електрохолд България“. Отличени бяха общините Белослав, Елин Пелин и Ямбол.
 

БТА



В категория „Зелена община” бяха отличени кметът на Джебел Неджми Али, кметът на Троян Донка Михайлова и Таня Христова, кмет на Габрово.

В категория „Развитие на спорта“ наградите връчи служебният министър на спорта Весела Лечева. Отличени бяха: за малка община – Деян Иванов, община Белослав, за средна община – Методи Чимев, община Дупница, за голяма община - Хасан Азис, Кърджали.

В категория „Туризъм и култура“ за малка община бе отличен кметът Емануил Манолов, Аврен; средна община - Николай Димитров, Несебър; голяма община – Даниел Панов, Велико Търново.
БТА