/ БГНЕС
Очакваме прокуратурата да стигне до ръководителите на групите, занимавали се с купуване на гласове. Дали сме всички необходими данни за това, установили сме в повечето от случаите за коя политическа партия са купувани гласовете. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Иван Демерджиев по повод провелите се избори за Народно събрание.

Служебният министър съобщи, че в изборния ден кметът на Симитли Апостол Апостолов интензивно е агитирал и е притеснявал една от секциите. Това е било секция, в която неговият син е кандидат за депутат.

По думите на Демерджиев от МВР са предприели действия, но прокуратурата е показала, че крехкото доверие между двете институции е в опасност, защото са отказали да образуват разследване. Той призова прокуратурата подробно да обясни своите мотиви за случая.

Вътрешният министър каза, че са събрани достатъчно данни от страна на МВР, за да бъде проверен по-внимателно случая.

Кметът на Симитли не е бил задържан, защото контролът е бил поет от регионалния прокурор на Дупница, обясни още Демерджиев.

Демерджиев коментира, че ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно участват в тези практики за купуване на гласове. Има три сигнала, при които се е стигнало до досъдебно производство - има три сигнала срещу БСП и един срещу "Продължаваме промяната".

Той обясни, че от МВР са направили каквото се е очаквало от институцията, дали са възможност за честни и свободни избори.

Има 77 образувани досъдебни производства, има и две присъди по бързи производства зарад изборите, съобщи министърът.

Той коментира и темата за мигрантския натиск. "Мигрантската обстановка е под контрол и ще бъде такава, докато аз съм министър на вътрешните работи".

Министърът даде повече информация и за комуникацията между МВР и прокуратурата по случая с изгорелия джип в Шумен. "Изключително некоректно е прокуратурата да забрани на директора на областната дирекция да говори по случая и след това да му иска оставката и да твърди, че някой укрива информация. Подобно поведение от страна на прокуратурата няма да толерираме. И ако прокуратурата смята по този начин да подходи и ако това е нейното разбиране за взаимодействие, тя няма да получи такова взаимодействие от нас, ще получи взаимодействието, което е по закон. Не може да забраниш на един човек да говори и после пред цялата общественост да му търсиш оставката, защото не е дал информация. Как да я даде тази информация под страх от наказателна отговорност. Аз ще ви дам тази информация и ще ви дам подробности защо прокуратурата на място не харесва този ръководител на ОДМВР, то е свързано с едно конкретно досъдебно производство и ще ги оповестя по-късно тези данни".

Демерджиев съобщи и че в квартал "Надежда" в София са заловени нелегални мигранти, но не даде повече информация по случая.