/ iStock/Getty Images
Многопрофилната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Перник се готви при необходимост да предостави легла за лечение на леки случаи на коронавирус

Със средства на общината са закупени пет кислородни бутилки. Всяка от тях може да се ползва активно по 7-8 часа до презареждане.

Здравното заведение не разполага с кислородна инсталация и затова няма възможност да поеме пациенти в остра и тежка фаза. При евентуален недостиг на легла обаче рехабилитационната болница предлага финализиране на лечението на оздравяващи пациенти, ако клиничните пътеки позволят.

В болницата работят петима лекари, сред тях и един кардиолог, който има опит с COVID пациенти.

40 нови случаи на COVID-19 има в Пернишко през уикенда

Досега две здравни заведения - Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и МБАЛ "Рахила Ангелова" лекуват основно заболели от COVID в региона. Малка част от заразените са насочени и към кардиологичната болница "Св. Георги".

През последното денонощие са регистрирани 18 нови случаи на COVID-19 в Пернишка област. Те са в областния център Перник и още три села. Най-много са заболелите във възрастовата група 40-49 г.

Активни към момента са 157 случаи: 126 на домашно лечение и 31 хоспитализирани.
БТА