/ ThinkStock/Getty Images
Експерти от Министерството на туризма провериха приблизително една четвърт от охраняемите морски плажове (37 охраняеми и 1 неохраняем морски плажа, установени са незначителни нарушения, информират от ведомството.

27 от проверените морски плажове са напълно изрядни и очакват своите посетители, 6 са все още в процес на подготовка, като причината е лошото време в началото на сезона и епидемичната обстановка в страната. През последните дни на голяма част по плажовете се поставят плажните принадлежности. Само на един плаж в Ахелой не е започнала подготовката за летния сезон.

Подготовка по разполагане на плажни принадлежности върви и на морски плаж „Смокините-север“, за който се появиха публикации в медиите за разполагане на бетонови пети като основи за последващо монтиране на преместваеми обекти. Ивицата беше една от първите, които бяха проверени от Министерството на турзима. Планираните за поставяне преместваеми обекти, за които вече са издадени разрешения за поставяне от община Созопол, няма да бъдат разполагани през летния сезон 2021г. Всички задължителни дейности на морския плаж са изрядни.

Проверките продължават и експертите на МТ ще проверяват през целия летен сезон морските плажове.

За 7 морски плажа, възложени на концесия, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летния сезон, от общо 87 действащи концесионни договора, а именно:
“Ривиера”
“Буните 2"
"Обзор Мотела"
"Бургас - север"
"Бургас - централен"
"Приморско - централен"
“Къмпинг "Нестинарка"

На 37 морски плажа, възложени на концесия, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 6 лева с ДДС.

Концесионерите на 29 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг.

Към настоящия момент са подготвени 39 споразумения с концесионери, другите са в процес на подготовка.

На 6 морски плажа, отдадени под наем, чадъри и шезлонги ще са безплатни за летен сезон 2021 г., а именно:
Шкорпиловци - юг
"Ахелой"
"Атанасовска коса", ч 1
"Попски плаж - север 5"
Царево Централен
Устие на река Велека

Наемателите на 21 морски плажа от общо 43 морски плажа, отдадени под наем, са отправили уведомления до министъра на туризма за намерението си да намалят цените на чадър и шезлонг за летен сезон 2021 г. Уведомленията се разглеждат и процедират, като някои от тях подлежат на връщане за некоректно подадени данни.

Наемателите на 13 морски плажа до момента не са заявили желание да се възползват от предложението за намалени цени на чадър и шезлонг.

На 15 морски плажа, от заявилите наематели, единичната цена на чадър и шезлонг ще е в диапазона от 1 лев с ДДС до 5 лева с ДДС.

На 2 морски плажа е установено, че не се предоставят изобщо чадъри и шезлонги и съответно предложението за намаление е неприложимо.

От общо 133 морски плажа:

Безплатните са общо са 13 бр.;

С цени от 1 до 5 лв. с ДДС са 52 бр.;

Без намаление към настоящия момент са 42 бр.;

Морски плажове без чадъри и шезлонги – „Рибарски“, “Батовски“ и „Созопол – запад част 2“ – общо 3 бр.;

На 23 морски плажа се уточняват параметрите на потенциалните споразумения.
Министерство на туризма