/ iStock/Getty Images
Тромпетист от Мексико е част от екипа на видинската Симфониета, каза за БТА директорът й Мирослав Кръстев.

Висенте Гарсия е роден в Мексико Сити, където завършва Националната консерватория. Получава бакалавърска степен от Националната консерватория за музика и танц в Лион, Франция, работи в Мексиканския симфоничен оркестър, както и във Франция, а има опит и като преподавател. Записал е два албума, правил е турнета в Мексико, Италия, Испания, Германия и много други. Пристига в България и Видин заедно със съпругата си, също музикант, в края на ноември и двамата стават част от екипа на Симфониетата, допълни Мирослав Кръстев.

В последната година все повече млади хора се присъединяват към оркестъра, като голяма част от тях са студенти от Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", каза още Кръстев. Групата на обоите и първите цигулки в оркестъра се попълва от млади хора. Днес в състава на Симфониетата има музиканти от различни поколения, а кметът на Видин д-р Цветан Ценков оказва съдействие за приемането на младите в оркестъра и осигуряването им с жилища.

Дори във време на пандемия, видинската Симфониета не спира да радва публиката си и това се оказва ново предизвикателство пред музикантите, споделя Мирослав Кръстев. Въпреки че доста концерти и репетиции са били отложени, те са били заменени с онлайн записи и излъчвания, с обновена фейсбук страница.

През цялата минала година музикантите не са прекъсвали връзката си с публиката, с фотографи, графични дизайнери, оператори и уеб дизайнери, с които работихме и работим много успешно, каза още Мирослав Кръстев.
БТА