Уличен тромпетист е готов да свири и върху покрив
Уличен тромпетист е готов да свири и върху покрив / icewallpapers.com
Уличен тропетист от Главната
69207
Уличен тропетист от Главната
  • Уличен тропетист от Главната

И на покрива да ме вържат пак ще свиря, тъй като необходимостта от музика е над всичко. Това заяви пред Дарик радио тромпетистът от Главната Димитър Божидаров. Важно е да доставям удоволствие на хората с музиката, но съм на улицата, защото тук са парите, смята 58-годишния мъж.

Преди години полицаите са го гонели с мотива да не проси, а той отговарял, че може да стане полицай, но униформения няма как да стане тропетист. Имало е доста проблеми с местните власти навремето, но сега нещата са се успокоили и остава единствено забраната да не вдига шум от 14.00 до 16.00 часа.

Потомствения тромпетист е наследил любовта към инструмента от баща му и дядо му. По образование е началник-влак, но заради липсата на работа отишъл да си пробва късмета в Италия, в селското стопанство. Разказва, че там видял много улични музиканти, които не се отличавали с много професионални умения, но изкарвали добри пари. Върнал се в България и след солидна подготовка започнал да свири с тромпета в София и Пловдив.

Твърди, че е първият български тромпетист на улицата. След известно време се отказал, защото е имало всякакви музиканти, дори и такива, които не знаят за какво става дума в занаята. Останал разочарован от това, че при нас не се възприема като престижно да се свири на улицата. Заминал за Германия и западните европейски страни за да изкарва там прилични доходи.

Сега отново е в Пловдив и споделя, че чужденците тук се радват и танцуват като чуят музиката, тъй като оценяват изкуството. Концертите му продължават два часа. Репертоарът му е разнообразен и включва изпълнения в различни стилове от джаз до циганска музика.