/ iStock/Getty Images
В бюджета за тази година Община Монтана залага 60 000 лева за подпомагане на местни семейства за новородени деца, съобщи кметът Златко Живков.

За раждане на първо дете общината отпуска еднократно 300 лева, а за второ дете – 500 лева. За близнаци се отпускат 600 лева, ако са първи, и 1000 лева - ако са втори.

През миналата година са подпомогнати над 150 семейства, като на два пъти общината актуализира средствата заради повишения ръст на раждаемостта.

За подпомагане на млади семейства за закупуване на първо жилище са заделени 20 000 лева, още толкова - за помощ на семейства с репродуктивни проблеми.

Талантливи деца от Монтана ще бъдат подкрепени за своите изяви в областите на науката, културата и спорта с 13 500 лева, а двама студенти по медицина и педагогика, поели ангажимент да работят в Монтана, ще бъдат подпомогнати с 10 000 лева да завършат следването си.

Общината заделя 61 000 лева от бюджета си за закупуване на нова апаратура за МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана. Болницата е държавна, но в нея се лекуват много хора от нашата община и ние правим каквото можем, за да е по-добре оборудвана, заяви Живков.
БТА