/ iStock/Getty Images
Жителите на ловешкото село Йоглав настояват за предприемане на мерки срещу шофьорите на леки и товарни автомобили, които преминават през центъра на населеното място с висока скорост. За целта са организирали подписка, в която са се подписали над 160 души, или повече от половината жители, съобщи председателят на инициативния комитет по събирането на подписите Петко Петков.

Селото е с около 300 жители. През него преминава третокласният републикански път Ловеч – Левски, който свързва областта с първокласния от София за Русе и, по думите на Петков, движението е интензивно.

Заради тежкотоварния трафик: Жителите на врачанско село блокират пътя


„Искаме да направим нещо, за да се намали скоростта в селото. Омръзна ни от обещания. Тук преминават със 100-150 км, особено вечер става рали. Искаме да се предприеме нещо, да се сложат „легнали полицаи“ или камера. Повече не се издържа. Има хора с малки деца, възрастни, които се страхуват да пресичат. Направиха пешеходна пътека, но никой не я спазва, всеки си минава, както си иска“, посочи Петков.

От двете страни на пътя се намират кметството, читалището, пенсионерският клуб, магазините в селото.

„Въпрос на време е да станат инциденти. Трафикът е интензивен, особено събота и неделя, хората пътуват до Деветашката пещера, Крушунските водопади“, добави Петко Петков.

Полина Рачева живее точно до главния път и има три деца. „Вечер е нещо страшно. Страх ни е да си пуснем децата навън, дори в градинката да играят. Камионите също вървят извън ограничението. Не спират на пешеходната пътека, изпреварват се, ще ни избият“, заяви Рачева.

„Страх ни е за децата ни, за възрастните хора, защото никой не им дава предимство“, каза Катя Илиева.

"В читалището имаме интензивна работа с деца от селото. Два метра до пешеходната пътека аз заставам с разперени ръце, за да видят водачите, че група деца пресичат. Излизам да пазя и бабите, които идват за репетиция на фолклорната група", разказа Еленка Щерева, секретар на местното читалище.

Жителите на селото се заканиха, че, ако не се реши проблемът с високата скорост, ще спрат движението и щe направят живa колона на пътя.