Жителите на мездренското село Долна Кремена излизат на протест и блокират пътя през селото, по който минава тежкотоварният трафик. Трафикът бе пренасочен заради разширението на пътя между Мездра-Ботевград.

Невъзможно е да се живее с тези тирове, те минават постоянно, разбива се водопроводът, улиците, стават катастрофи, къщите на хората започнаха да се пукат“, разказа кметът на селото Румен Серафимов. По думите му преди две седмици дори се е стигнало до смъртен случай, след като кон, подплашен от камионите, убил стопанина си.

Поради ремонтни дейности: Нови промени в движението във Врачанска област (КАРТА)


Протестиращи са притеснени от факта, че един от мостовете в съседното село е паднал наполовина.

Кметът сподели още, че хората се притесняват за децата, които се събират вечер на улицата. „А някои от камионите карат страшно бързо“, каза Серафимов. Той обясни, че улиците през селото са тесни и не са пригодени за такъв трафик. „Когато падне дъждец и снежец, а това ще стане, те няма да могат да мръднат, ще буксуват, ще влязат в къщите на хората“, каза кметът на Долна Кремена.

Решението според него е да се ремонтира мостът на обходния път. „Ако бяха направили моста, което можеше да стане за десетина дни, нямаше да се стига дотук. Околовръстният път е направен преди две години и е много здрав и стабилен“, заяви Румен Серафимов и добави, че според хората управляващите не ги интересува, но въпреки това ще излязат утре в 10 часа на протест, за да изкажат недоволството си.

Това е поредното врачанско село, в което жителите излизат да протестират срещу тежкотоварния трафик. Камионите бяха пренасочени на 10 юни, когато пътят Мездра-Ботевград беше затворен заради разширяване на трасето. Очаква се да бъде отворен отново през декември.
Мая Ценова/БТА