/ iStock/Getty Images
Четири общини предлагат изменения по републиканската транспортна схема
Нерентабилните автобусни линии, част от републиканската, областната и общинските транспортни схеми, да бъдат закрити, е решила Областната комисия по транспорт, съобщиха от Областна администрация.

Община Ловеч организира извозване на едрогабаритни отпадъци

Четири общини предлагат изменения по републиканската транспортна схема. Приета е промяната на Община Летница в маршрутното разписание по линията Плевен - Летница - часът на тръгване от Плевен да бъде 6:35 часа и от Летница - 7:30 часа.

Получено е съгласие от община Пордим, но е отрицателно становището на Община Плевен и Областна администрация - Плевен. В момента превозвачът провежда процедура по доказване на транспортната необходимост.

Закриват се пет маршрутни разписания от републиканската транспортна схема по искане на община Луковит - по линията Луковит - Ловеч - Луковит /не се изпълнява/, две по линията Бежаново - Беглеж - Бежаново, по линията Луковит - Плевен и Луковит - Ракита.

Община Тетевен закрива автобусната линия Плевен - Глогово. Община Троян се отказва от линията Плевен - Ловеч - Троян. Прието било предложението линията да премине от републиканската в областната транспортна схема, като тръгването от Троян за Ловеч да става в 7 ч., за да може да се използва от пътуващи ученици и работещи, и курсът да бъде еднопосочен. Закриват се и двете маршрутни разписания по линията Врабево - Ловеч - София. Линията Троян - Велико Търново в петък и неделя също отпада.

От Областната транспортна схема по предложение на община Ловеч се закрива линията Ловеч - Кирчево - Галата, която поради липса на превозвач не се изпълнява от 2016 г.

По предложение на община Луковит отпадат четири маршрутни разписания по направленията Луковит - Ябланица - Луковит, Луковит - Златна Панега - Луковит и Луковит - Ловеч - Луковит. Община Тетевен променя три маршрутни разписания по направление Тетевен - Ябланица - Голям извор, те преминават в общинската транспортна схема, като отпада крайна спирка Ябланица.

В Ловеч отменят Есенния панаир

От общинската транспортна схема в община Луковит отпадат три маршрута - Луковит - Карлуково, Луковит - Дъбен и Луковит - Бежаново - Луковит. Заместник-областният управител Милко Недялков е поискал, след като бъдат утвърдени общинските транспортни схеми, да бъдат изпратени в областната администрация, за да се облекчи работата на контролните органи и се повиши информираността на гражданите.

Предстои разписване от областния управител на всички актуализирани маршрутни разписания и актуализиране на областната транспортна схема, както и публикуването й на интернет страницата на областната администрация.

Промените в републиканската транспортна схема ще бъдат изпратени на "Автомобилна администрация" за съгласуване и сведение.