Собственици на ресторанти, кафенета, нощни заведения и граждани излязоха на протест в Ловеч срещу зелените сертификати и високите цени на електроенергията. Те се събраха пред сградата на Областна администрация, преминаха през бул. "България", като блокираха за минути движението, и през градската градина и пешеходната зона отново се върнаха пред администрацията.

Плакатите им гласяха: "Равни условия за всички браншове", "Свобода за бизнеса!", "Протест за правото ни да работим" и др.

Протестът се организира от Сдружението на ресторантьорите, хотелиерите и питиепродавците "Мелта" в Ловеч, откъдето обявиха, че сред исканията им са да бъде признат тестът за антитела, държавата да осигури безплатни тестове и изискванията за зелен сертификат да важат за всички граждани.

Част от протестиращите заявиха, че ваксинирането е личен избор, с новите мерки срещу COVID-19 са ограничени правата им на работа, никой не влиза в заведенията им, цената на електроенергията е твърде висока и са обречени на фалит. Тя заявиха, че е трябвало да се ваксинират първо държавните служители.

Ресторантьори в Казанлък готвят протест заради сертификата (ВИДЕО)

Протестиращите поискаха среща с областния управител на Ловеч Светослав Славчев, който излезе да разговаря с тях.

"Искам да ви уверя, че заставам зад вашите искания и изцяло подкрепям вашите желания. Ние сме представени пред заложени капани във времето от определени кръгове, които са управлявали държавата преди нас. Така че и Министерски съвет прави необходимото, за да се избегне тази криза, която тепърва ще посрещаме в предстоящата зима", заяви Славчев и добави, че е отворен за разговори и да придвижи исканията на протестиращите към Министерски съвет и съответните министерства.

За да подкрепят собствениците на заведения, дойдоха и много граждани.

Протестът продължава и на 28 октомври от 15.00 часа, пред Областна администрация, като част от националното недоволство.
 
БТА