Кризисният щаб по здравеопазването в Ловеч реши COVID леглата в болниците в областта да бъдат увеличени с 50, заради нарастващия брой заболели, които се нуждаят от хоспитализация.

На този етап леглата са 169, от които 159 - за неусложнени случаи, и 10 - за пациенти на интензивно лечение.

В МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" леглата ще бъдат увеличени от 50 на 70, в МБАЛ-Троян - от 13 на 15, в болницата в Тетевен - от 10 на 18, в Луковит - от 25 на 35, и в Белодробната болница в Троян - от 55 на 65. В МБАЛ "Кардиолайф" - Ловеч, се запазват шестте легла.

„Александровска болница“ временно спира плановия прием и плановите операции

От РЗИ призоват кметовете на общини да подпомогнат лечебните заведения, като пренасочат медицинските специалисти от училищата, преминали онлайн обучение, към болниците.

Област Ловеч вече е в тъмночервената зона с 14-дневна заболеваемост от 568,2 на 100 хиляди души население. Най-висока е в общините Ловеч - 850, и Луковит - 816.

Всички ученици в Ловеч и в Луковит са преминали на обучение от разстояние в електронна среда, а в общините Тетевен и Априлци - на ротационен принцип с 50 на сто присъствено обучение. Очаква се от понеделник на този принцип да учат и в община Троян. Там, където има слети паралелки, - в малките училища в тетевенските села и в Априлци, учениците учат присъствено.
БТА