/ iStock/Getty Images
Гражданите на Ловеч отбелязват 145 години от Освобождението на града от османско иго и установяване на местно управление.

Програмата на община Ловеч за празника ще започне от 17:30 часа с панихида за загиналите за Освобождението на града, благодарствен молебен и поднасяне на цветя на паметника в двора на храм „Св. Троица“, съобщиха от Общината.

След това едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметната плоча на Цачо Шишков на едноименната улица, кървавия паметник в кв. „Дръстене“, паметника на Гложенеца, черния паметник в парк „Стратеш“ и паметниците в Алеята на българо-руската дружба.

В 18:15 часа ще започне гражданското поклонение и тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Белия паметник в парк „Стратеш“. След това, от 19:00 часа, е откриването на изложба от Международен пленер за живопис „Дувари 2022“ в Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“. 

Празникът ще завърши с музикално-танцов спектакъл „Ние Българите“ на Народно читалище „Бяла Анаста - 2016 г.“ от 20:00 часа, на площад „Тодор Кирков“.

Програмата по повод годишнината от освобождението на града ще продължи на 24 август от 17:30 часа с представяне на книгата на Кирил Петров „С ръце строили - с душа изградили“ за майсторите, издигнали Паметника на свободата на връх „Шипка“. Събитието ще е в художествената галерия.
БТА