Утвърдени и познати имена в политиката водят листите с кандидати за народни представители от 11-ти Ловешки многомандатен избирателен район, показва справка на БТА в листите.

Вече са ясни номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Сред тях са бивши министри, депутати, заместник-председател на партия, секретар на политическа сила, кмет, заместник-кмет, общински съветници. Парламентарно представените партии издигат същите имена за водачи като на предходните избори на 11 юли.

Изключение прави само Коалиция "БСП за България". В листите се залага и на нови, млади хора, които за пръв път ще влязат в предизборната надпревара. За предсрочния парламентарен вот на 14 ноември са се регистрирали 20 партии и 7 коалиции. За пет мандата ще се борят 145 кандидата за народни представители.

Най-младият кандидат от 11-ти МИР е Аксай Нешев - на 21 години, от ДПС, а най-възрастният е Петър Петров - на 78 години, от ПП Атака. Най-малки листи, с по един кандидат, са регистрирали ПП Пряка демокрация и ПП Правото, а пълни - с по 10 кандидата, ПП Възраждане, КП ГЕРБ-СДС, ПП ВМРО - Българско национално движение, ПП ДПС и КП "БСП за България".

Водач на листата на Коалиция "БСП за България" не е Ирена Анастасова, както на предходните два избора, а Вяра Йорданова - заместник-председател на предизборния щаб на БСП, член на Изпълнителното бюро на БСП, секретар на НС на БСП.

В сравнение с предходните избори половината от имената в кандидат-депутатската листа са нови. На второ място е бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев. Нови лица има и при ГЕРБ-СДС, като начело за пореден път е бившият министър и заместник-министър на регионалното управление и благоустройството Николай Нанков.

След него отново е бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, чийто корени са от Тетевенския край. Кметът на община Луковит Иван Грънчаров също е кандидат за депутатско място. Представителят на СДС е областният лидер на сините Георги Митев. Младите попълнения са Цветина Бамбова и Симона Събчева.

Вече са ясни номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Партия "Има такъв народ" отново залагат на Любомир Каримански, който е от експертния екип на Слави Трифонов в сектор "Икономика и финанси" и бе председател на Комисията по бюджет и финанси в последния парламент.

Новите имена в листата са координаторът на партията в Луковит Борислав Борисов, интериорен дизайнер и производител на мебели, и предприемачът Цветан Георгиев. Станислав Анастасов за втори път ще води листата на ДПС в Ловеч.

Той е заместник-председател на ДПС с ресор "Зелен пакт - Европарламент, Либерални политики". Бившият областен управител на Ловеч Сурай Велиева е на десета позиция.

Лидерска битка на изборите: Няколко града ще бъдат арена на оспорван сблъсък

КП "Демократична България - Обединение" ще се явява на изборите в 11-ти МИР с осем кандидати. Половината са били в листата и на предходните избори. Водачът отново е политологът Свилен Андреев.

По-малка листа в сравнение с предходния път са регистрирали в РИК - Ловеч, от коалиция "Изправи се! Мутри вън!". В нея ново име е само Инна Вачева. Остава същият водач - адвокатът Марин Ичев. Той е бивш началник на Районното управление на МВР в Троян.

Новата политическа формация "Продължаваме промяната" залага на заместник-кмета на столичния район "Студентски" Искрен Арабаджиев, който е роден и е израснал в Ловеч.
БТА