/ iStock/Getty Images
Благотворителната кампания "Подари на непознат" в Троян привлече дарители както от общината, така и от различни европейски държави. Тя се организира за шеста поредна година от общинската администрация в навечерието на коледните и новогодишните празници. Увеличават се нуждаещи се, но и все повече са тези, които искат да ги зарадват.

"Подари на непознат" се е превърнала в кауза за всички, ангажирани с нея. "Чувството е много приятно и затрогващо, тъй като хората са много благодарни, каквото и да им занесеш, те винаги се чувстват уважени, докоснати от непознат човек, който иска да ги подкрепи", заяви пред БТА Валентина Даскалова, главен експерт в отдел "Социална и здравна политика" в Община Троян. Тя е част от екипа, реализиращ тази кауза.

БТА

Тя посочи, че кампанията датира от 2016 г. по инициатива на кмета на Троян Донка Михайлова и се реализира със съдействието на различни институции в общината, като училища, Дирекция "Социално подпомагане", кметствата, които подават информация за хората, нуждаещи се от подкрепа по коледните празници.

Кампанията се обвява от кмета при запалване на светлините на коледната елха. След това на сайта на администрацията се публикува списък с хората и техните потребности.

БТА

Подаръците, под формата на храни, дрехи, обувки и др., според нуждите на посочените в списъка, се приемаха в Информационно-културния център в Троян.
Условието към дарителите е храните да са дълготрайни, фабрично пакетирани продукти с упоменат срок на годност, а дрехите, обувките и останалите предмети - нови и неупотребявани.

Всеки дарител опакова своя подарък и посочва за кой номер от списъка е. Стойността на тазгодишната кампания е близо 9800 лева, като са събрани над 130 подаръци. Част от тях са троянци, живеещи в чужбина - от Испания, Италия, Англия, Германия.

"Друго, което прави впечатление тази година, е, че много деца от училищата се включиха с техни благотворителни инициативи. Така че кампанията в своя смисъл се надгражда всяка година и хората, които биват подкрепени, стават все повече. Те са изключително доволни, щастливи", каза още Даскалова.
Тя добави, че обикновено подаръци получават 50-55 души. Сега са получени много хранителни пакети, които ще бъдат раздадени на нуждаещи се и извън списъка на кампания.

"Различни са целевите групи, които обхващаме. Първите кампании бяха по предложение на различни клубове - на инвалида, на военноинвалиди. Сега приоритетно сме включили над 40 деца, които са предложени от Дирекция "Социално подпомагане" - Троян, отдел "Закрила на детето". Това са деца в риск, от многодетни семейства, бедни, които да усетят настроението на празника с тези подаръци", посочи Даскалова.

По думите й много са тези, които се обаждат в общината, за да благодарят за вниманието, жеста и даровете.

Кампанията цели да бъдат зарадвани хора, на които е отказана подкрепа от Дирекция "Социално подпомагане". Според Даскалова съществува несправедливост в разпределянето на помощи от държавата. "Мисля, че има положителен ръст, но и още какво да се желае и то най-вече по отношение на теренната работа, изучаване на потребността изначално на хората. Защото, ако гледаме само един доход, ако човекът живее в жилище, което няма нормални условия, ако има брак, но от 20 години живее сам и не може да бъде подпомогнат като самотно живеещ, това също е несправедливо. Чистата социална работа в държавната администрация трябва де бъде теренна, експертна", посочи експертът.

По думите й тази работа е въпрос на усещане - когато си видял през деня десет човека усмихнати и благодарни и си стоплил сърцата им, това е много зареждащо. "На всички, до които кампанията е достигнала, желая, да са здрави, да имат сили да продължават напред. Да бъдат позитивни и усмихнати, да имат по-малко лични и професионални проблеми. На децата - да имат щастливо детство и ако имат нужда, да се обърнат към нас, винаги ще им помогнем с каквото можем", пожела Валентина Даскалова.
БТА