/ Община Троян
Шишеяд ще „похапва“ пластмасови бутилки в Троян, съобщиха от Общината.

Кампанията „Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“ обединява градове от цялата страна за каузата „Без Отпадъци”. Целта на инициативата е да привлече вниманието към нуждата от разделно събиране на опаковките по атрактивен начин и да повдигне въпроса за създаване на достъпни условия за разделно събиране на пластмасови бутилки, с цел повишаване нивата на рециклиране и намаляване замърсяването на околната среда.

Шишеяд събира пластмасови бутилки в Самоков (СНИМКИ)

„Шишеяд“ е голяма и атрактивна арт-инсталация
за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект „Партньорство за красива и чиста България“. Голямата бутилка събира 20-25 кг пластмасови бутилки или около 1000 смачкани такива.

С поставения „Шишеяд“, общинското дружество „Хемус ресурс - Троян и Априлци” се присъединява към кампанията на сдружение „BG Бъди активен“ - „Искам да съм полезен… Рециклирай ме!“.

В цялата страна, като част от едноименната кампания, до момента има поставени над 60 такива Шишеяда, разположени в 30 различни населени места.

Община Троян

„Шишеядът“ е разположен в парка до Туристически информационен център. Жителите ще могат да пускат в него само PVC шишета, които задължително трябва да са компресирани - смачкани.

Целта е съоръжението да може да приеме по-голямо количество, което после да бъде рециклирано. На самата инсталация има специално поставена табела, показваща правилния начин, по който трябва да се третира бутилката преди да бъде пусната.

Община Троян

Основната цел е формиране на екологосъобразен начин на живот сред населението, повишаване на културата, относно управлението на отпадъците и повишаване нивата на разделно събиране и рециклиране на отпадъците.