Те протестират срещу високите цени на таксите и услугите за траурни обредни дейности и монопола на общинската Бюджетна дейност (БД) "Обреди"
Служители на частните траурни агенции в Ловеч и граждани излязоха пред сградата на Общината на пореден протест срещу високите цени на таксите и услугите за траурни обредни дейности и монопола на общинската Бюджетна дейност (БД) "Обреди". 

НАП проверява Община Ловеч, свързана с обредната дейност

Протестиращите влязоха и в залата на общинския съвет, където по това време се провеждаше редовно заседание на местния парламент. С викове "оставка" за управителя на БД "Обреди" Таня Тинчева те настояха за извънредна точка по темата на започналото заседание.

Организаторът на протеста Симон Милков раздаде на съветниците памперси, а залата беше засипана със стотинки. Председателят на общинския съвет Петър Цолов отстрани от залата Симон Милков, като се наложи да  извика и полиция.

Униформени влязоха в залата, за да въдворят ред, а заседанието беше прекъснато. Полицаите призоваха както Милков, така и останалите граждани от протеста и представителите на частните траурни агенции да напуснат залата.

Областният управител Виктор Стойчев, който присъстваше на заседанието, призова общинските съветници да се вслушат в исканията на гражданите. "Ваше право е да промените общинските наредби, така че те да съответстват на желанието на ловешките граждани. Знам, че процедурата изисква един месец, за да бъде законосъобразна.

Призовавам ви да се вслушаме в гласа на ловешките граждани", добави  Стойчев. Никой от общинските съветници не взе отношение по темата докато протестиращите бяха в залата.

Траурни агенции на протест в Ловеч (ВИДЕО)

Организаторът на протеста Симон Милков каза, че са се опитали по цивилизован начин да стигнат с кмета Корнелия Маринова до решаване на конфликта с частните траурни агенции в Ловеч, който продължава втора година, но, по думите му, не са стигнали до диалог.

"Пробвахме по интелигентен начин с четене на декларация, с пускане на заявление да се явим на сесия да си кажем какво искаме, никой не ни чува и реших, че това е най-правилният начин, по който да отстоим правата си", коментира Симон Милков ситуацията в залата на Общинския съвет.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова се върна в залата за заседанието, след като протестиращите напуснаха.
БТА