Състав на Окръжния съд в Ловеч осъди на три години условно с изпитателен срок от 5 години директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) Антонио Маринов за част от обвиненията, а по други бе оправдан. В срок от пет години подсъдимият няма право да заема ръководна длъжност в сферата на здравеопазването.

72 часа арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Маринов бе подсъдим за длъжностно престъпление. Той бе обвинен за това, че е сключил в нарушение на законови изисквания и подзаконови процедури два договора, с които за 2017 г. и 2018 г. е ощетил бюджета на Националната здравноосигурителна каса с над 1 950 000 лева.

Арестуваха шефа на Здравната каса в Ловеч

Антонио Маринов е осъден по обвинението, че не е изпълнил служебните си задължения да съгласува за законосъобразност с юрисконсулта на РЗОК проектите на двата договора, както и че те не са били предоставени на финансовия контрольор за предварителен контрол. Такъв контрол не е бил осъществен и чрез постоянна процедура по анкетиране във връзка с разходната част на бюджетни средства. Мотивът за престъплението е да се набави за другиго облага, като от деянието са настъпили значителни вредни последици - имуществени за бюджета, както и неимуществени, изразяващи се в увреждане на нормалното функциониране на НЗОК и в частност на РЗОК-Ловеч и държавния бюджет, уронване авторитета на институцията, подкопаване на доверието на гражданите спрямо държавните институции и спрямо точното изпълнение на задълженията на длъжностните лица, като случаят е особено тежък.

Оставиха в ареста шефа на РЗОК-Ловеч по обвинение за щета от близо 1 млн лева

Съдът го оправда по повдигнатите му обвинения, че е сключил двата договора без съответствие с изискванията на Националния рамков договор за 2017 г., според който заявленията за сключване на договор с ново лечебно заведение се подават до 1 май 2017 г.

Домашен арест за шефа на здравната каса в Ловеч

Съдът обяви подсъдимия за невиновен по обвинението, че не е изпълнил служебните си задължения и е подписал двата договора без иницииране с докладна записка или протокол до директора на РЗОК – Ловеч за необходимостта от тези договори.  

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок от днес пред Апелативен срок – Велико Търново.