Куриерът Стефан Радев намери на улицата пакет с 10 хиляди лева и ги предаде на полицията в Ловеч, съобщиха от OД на МВР. 

На 28 септември в Районното управление в Тетевен криминалисти са започнали работа по получен сигнал за кражба на 10 хиляди лева от частен дом в тетевенско село.

В хода на работата полицейските служители са разбрали, че извършителят на кражбата е изоставил парите край път, в землището на угърчинското село Лесидрен, като сумата по случайност е била опакована в брандиран плик на куриерска фирма. Отивайки на посоченото място, полицаите са установили, че парите липсват. 

Добрият пример: Ученици намериха и върнаха голяма парична сума и злато в Пловдив (СНИМКА)

Оказва се, че в това време Стефан Радев, изпълнявайки служебните си задължения, е преминавал по този маршрут, когато вниманието му е било привлечено от изоставен пакет край пътя, носещ логото на фирмата в която работи.

Радев е взел пакета, разтворил го е и видял кутия с поставените в нея 10 хиляди лева. Незабавно е осъществил контакт с органите на МВР в Ловеч и е предал откритата сума.

Стефан Радев разказа, че работи в куриерска фирма, а парите е намерил до свой имот на пътя за Лесидрен. „Куриер съм и обслужвам ловешките села. Като свърших работа, спрях до къщата ми на пътя за Лесидрен и намерих едно кашонче с товарителница на „Спиди“.

Помислих, че някой си е направил майтап“, каза Радев. Видял е, че в кутията има пари и предположил, че може да са фалшиви. След като се прибрал вкъщи, веднага се е обадил на началника на районното управление на МВР в Ловеч и на следващия ден предал парите в полицията.

„Не са ми излишни. Щяха да ми помогнат, но нямаше да ме оправят. И да си ги бях оставил, нямаше да съм същия човек после. Хората в района ме познават добре и ми вярват. От 20 години съм куриер, обиколил съм много места.

Ако бях взел парите, хората нямаше повече да ми вярват. Знаех, че със сигурност някои си ги търси. Не предполагах дали за престъпна дейност, дали са телефонни измамници или са фалшиви. Нямаше начин да ги задържа за мен, не съм се замислял за този вариант“, каза Радев.

Собственикът на парите вече се е свързал с него и предстои да се срещнат, за да му благодари лично. Директорът на ОД на МВР старши комисар Станислав Великов изпрати благодарствено писмо до изпълнителния директор на куриерската фирма, съобщиха от дирекцията.

„Възхитени сме от коректността, честността и лоялността на Вашия служител! Той не само е изпълнил човешкия си дълг, но е и пример за професионализъм, отговорност и адекватно поведение.

Не на последно място с действията си той е спомогнал за разкриването на едно престъпление! Бихме се радвали, ако чрез Вас достойната и мотивираща постъпка на Радев стане достояние на всички Ваши служители“, се казва в писмото на старши комисар Великов.
БТА