/ Gulliver/Getty Images
"Прием на документи от кандидати за професионални приемни семейства обяви областният екип по проекта „Приеми ме 2015“ в Кърджали". Това каза началникът на екипа Дафина Димитрова.

Тя уточни, че набирането на кандидати е за да се попълни броят на приемните семейства по общини, заложен по план за 2022 г.  Обявеният прием е за общо осем нови семейства за отглеждане на здрави и на деца с увреждания. От тях четири са в община Кърджали, две - в община Крумовград, и по едно - в общините Момчилград и Ардино.

Проектобюджетът на община Кърджали за 2022 г. ще бъде представен и дискутиран

Дафина Димитрова отчете, че към момента на територията на област Кърджали има общо 22 приемни семейства, като в 16 от тях има настанени 17 деца. Осем от приемните семейства полагат грижи за деца до тригодишна възраст, като едно от тях е новородено. Едно приемно семейство полага грижа за дете с ТЕЛК решение, с увреждане 50 %.

"При приема кандидатите биват проучвани, а след това одобрените преминават и обучение. Професионалните приемни родители получават и месечно възнаграждение, след настаняване на дете. То е различно в зависимост от броя на настанените деца - между 150 и 170 % от минималната работна заплата", припомни Димитрова.

„Идеята на приемната грижа е осигуряването на алтернативна грижа, която дава възможност на много деца в риск да бъдат отглеждани и възпитавани в семейство“, коментира Дафина Димитрова.
БТА