Направиха първа копка на Посетителски център на Перперикон.
Направиха първа копка на Посетителски център на Перперикон. / Павел Тенчев
Посетителски център ще бъде изграден в подножието на Перперикон, а днес бе направена първа копка на строителството на обекта. Той се реализира по проект “Античните Родопи и Егея – Културен коридор за подпомагане развитието на региона” на програмата INTERREG V-A Гърция-България 2014-2020 година и е на обща стойност 1 411 665 евро. Партньори по проекта са гръцката община Марония Сапес, община Кърджали и регионалния исторически музей в Кърджали. Той предвижда посетителският център да е на две нива, полувкопан в земята. В него ще се помещават изложбена зала, зала за конференции, помещения за администрацията.
Сред участниците в церемонията по първата копка бяха кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, председателят на Общинския съвет Раиф Мустафа, народният представител Адлен Шефкет, ръководителят на разкопките на Перперикон проф. Николай Овчаров, представители на фирмата изпълнител на проекта, проектантът на сградата арх. Минчо Ненчев.
Кметът инж. Хасан Азис посочи, че това всъщност е втората първа копка, след като през 2009 година такава беше направена с участието на тогавашния президент Георги Първанов. „Тогава по една или друга причина проектът беше спрян, но от общината не сме престанали да мислим за реализирането му, търсейки начини за неговото финансиране. Не сме спрели да търси начини за реализирането му, с идеята Перперикон да предлага завършена туристическа услуга”, каза още инж. Хасан Азис.
В изказването си ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров подчерта, че благодарение на община Кърджали и лично на кмета инж. Хасан Азис, “Античните Родопи и Егея – Културен коридор за подпомагане развитието на региона” е вече четвъртия проект, който надгражда археологическия комплекс Перперикон.