домакин на заседанието на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР бе  областният управител на Кърджали Никола Чанев.
домакин на заседанието на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР бе областният управител на Кърджали Никола Чанев. / netinfo
В ЮЦР са договорени едва 20 процента от планираните средства по оперативните програми към октомври 2017 година. Това става ясно от данните в Междинната оценка на Регионалния план за развитие на района за периода 2014-2020 година. Тя бе представена по време на заседание на регионалния съвет за развитие на ЮЦР, което се проведе в Кърджали.

Междинната оценка, изготвена от Агенция „Стратегма”, бе представена от експерта Станка Делчева. По думите й, планираните индикативни средства по оперативните програми за развитие на ЮЦР в програмния период 2014-2020 година са 5 167 000 000  лева. На този етап са договорени една пета или 1 120 000 лева, посочи по време на презентацията си тя.

Финансиране на обходния път на Кърджали поиска Регионалния съвет на ЮЦР от МРРБ

Според Делчева,  трябва да се увеличи скоростта на договаряне, което зависи най-много от общините като основни бенефициенти по оперативните програми.

По думите й, половината от тези средства или 585 милиона лева са договорени от област Пловдив, 72 милиона лева от област Кърджали, 174 милиона лева от област Пазарджик, 119 милиона от област Смолян и 170 милиона лева от област Хасково. А с най-висока степен на договаряне са три от тях - „Регионално развитие”, „Конкурентноспособност” и Програмата за развитие на селските райони.

„Ако бъде изпълнена тази финансова програма до  края на програмния период, това ще окаже положително влияние върху социално-икономическото развитие на областите и общините в  ЮЦР”, подчерта в презентацията си Станка Делчева.