Стартират две  национални младежки кампании
Стартират две национални младежки кампании / netinfo

Националната кампанията "Творчество и иновации"  е част от Програма за младежки дейности 2008-2010 година на Държавната агенция за младежта и спорта и се реализира от Главна дирекция “Политика за младежта”.

Стартирането на кампанията се основава на Решение на Европейската комисия за обявяване на 2009 година на творчеството и иновациите. Европейската година на творчеството и иноваци е междусекторна инициатива, която ще акцентира върху образованието и културата, но обхваща и други области като: медии, научни изследвания, бизнес инициативи, социална и регионална политика, развитие на селските райони. Трябва да включва информационни кампании, дейности за насърчаване на добрите практики, дебати, срещи и конференции.

Стимулират се всички форми на иновациите, включително социалните и тези в областта на предприемачеството. Творчеството в областта на изкуството и новите подходи в културата са основни средства за общуване между хората в Европа и са продължение на Европейската година на междукултурния диалог (2008г.). Основен акцент е преподаването на широк набор от дисциплини, сред които математиката, научните, информационните и други технологии.

Приоритети

Разпространение на информация сред подрастващите и младежите; Неформално образование; Организиране на обучения, конференции, семинари и др; Представяне на добри практики; Други дейности, свързани с насърчаването на младежкото творчество и иновациите.

От 05 ноември 2008г. Държавната агенция за младежта и спорта стартира подготвителен етап на кампанията и обявява процедура за финансиране на проекти на организации, които желаят да се включат в инициативата. В рамките на дeветнадесет работни дни кандидатите могат да подават своите предложения.

Максимално допустимото финансиране от бюджета на ДАМС е в размер на 25 хиляди лева за отделните проектни предложения, а продължителността на дейностите е 10 месеца.

Срок за реализиране на дейностите – януари –декември 2009г.

Крайният срок за подаване на проекти в Деловодството на Държавната агенция за младежта и спорта е 1 декември 2008г,

Втората национална кампания е под надслов "Хубава си,  моя горо". Целта при нея  е да се обединят младите хора, НПО и институциите и да предприемат съвместни действия за опазване на горите на Република България. Активните действия ще допринесат за подобряване състоянието на околната среда и опазване на горите на територията на страната, ще създадат трайни навици и култура в младото поколение да се грижи за природното богатство на България.

Приоритети

Организиране на младежки акции и инициативи за почистване и възстановяване на горски площи и масиви; Опазване на българските гори от пожари и други вредни и унищожителни фактори; Създаване на условия за намаляване на рисковете и негативните последици от пребиваване на туристи в българските гори; Придобиване на трайни навици у младежите за опазване на природата и природосъобразно поведение в националните паркове и защитени територии; Провеждане на младежки доброволчески инициативи за залесяване и обновяване на горския ландшафт;

През месец юли 2008г. стартира процедура за финансиране на проекти на организации, които желаят да се включат в националната кампанията. В рамките на тридесет работни дни бяха подадени 18 предложения от цялата страна. 11 от тях са одобрени за финансиране, като общата стойност на отпуснатите средства е 97 307 лв.

От 05 ноември 2008 г. Държавната агенция за младежта и спорта стартира повторен прием на проектни предложения. В рамките на дeветнадесет работни дни кандидатите могат да подават своите предложения в Деловодството на Държавната агенция за младежта и спорта.

Продължителност на проектите от 4 до 8 месеца

Допустимо финансиране до 15 хил. лева

Срок за реализиране на дейностите 01.03.2009г – 31.10.2009г.

Крайният срок за подаване на проектните предложения е 1 декември 2008г.

Формулярите за кандидатстване, както и подробна информация, може да намерите на интернет адрес: www.youthdep.bg или на телефон:
02/ 93 00714 и 02/ 93 00664, както и при Росица Ескова – регионален координатор „Младежки дейности” на ДАМС за област Кърджали – тел.: 0898546264.