/ iStock/Getty Images
Партиите в Кърджали се разбраха за бъдещия състав на Общинската избирателна комисия (ОИК) за местния вот след състоялите се днес консултации, съобщиха от общинския пресцентър. В тях участваха представители на шест партии и коалиции.

Броят на членовете на ОИК ще бъде от 13 души. Постигнато е съгласие председателят на комисията да бъде от партия "Движение за права и свободи" (ДПС).

Заместник-председателите ще бъдат четирима – от коалиция ГЕРБ - СДС, партия "Възраждане", коалиция "БСП за България" и партия "Има такъв народ".

Партиите не се разбраха за секретар и председател на Общинската избирателна комисия в Пловдив

Секретарят ще бъде от коалиция "ПП-ДБ Обединение". Освен представител в ръководството на ОИК, ГЕРБ ще има трима членове, "ПП-ДБ Обединение" – двама, партия "Възраждане" и ДПС – по един.

Участниците представиха и поименни предложения. Общинска администрация ще изпрати протокола и предложенията в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Припомняме, че изборите за кметове и общински съветници са насрочени за 29 октомври 2023 г. Според хронограмата за изборите консултациите за съставянето на ОИК трябва да се проведат при кмета на съответната община до 28 август. ЦИК трябва да назначи ОИК не по-късно от 8 септември включително.
Николай Грудев, БТА