/ БТА
Идеята за създаване на скулптурата е на местната общност, а целта е в града да има символ на богатството от разнообразието на културите и общностите
Откриха паметник на популярните приказни герои Хитър Петър и Настрадин Ходжа в центъра на Момчилград, съобщиха от Общината.

Идеята за създаване на скулптурата е на местната общност, а целта е в града да има символ на богатството от разнообразието на културите и общностите в общината.

Община Момчилград

Проектът е на Община Момчилград, а средствата са осигурени по Местната инициативна група "Момчилград-Крумовград“. Фигурите на двамата приказни герои са в реален размер и са изработени от известния български скулптор Сейфетин Шекеров-Сефо.

Сред официалните лица на откриването бяха народните представители в 49-ото Народно събрание Адлен Шефкед и Павлин Кръстев, председателят на Общински съвет Ерсин Юмер, общински съветници и кметове на кметства.

Община Момчилград

В церемонията бяха включени изпълнение на вокалистката от ОДК Нур Исмаил и етюд от приказка за Хитър Петър и Настрадин Ходжа, изигран от актьорите Мехмед Билял и Симеон Чаушев.

БТА

"В Момчилград от десетилетия съжителстват различни представители на различни етноси и религии. Тук ние сме заедно в делник и в празник, както ни завещаха нашите предшественици. Ние сме една пъстра общност.

БТА

Паметникът на Хитър Петър и Настрадин Ходжа е символ на разнообразието на култури, което прави Момчилград неповторим", заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Тя връчи на Сейфетин Шекеров почетен плакет за насърчаването на толерантността и разбирателството.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня