/ iStock/Getty Images
На официална церемония в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ в Кърджали бе открито обновеното отделение по ортопедия и травматология.

Лентата прерязаха директорът на лечебното заведение дроф. Д-р Тодор Черкезов, заместник-областният управител Юлия Чортленева и проф. Владимир Ставрев, ръководител на клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив.

Проявата бе посветена на 90-годишния юбилей, който през настоящата година отбелязва лечебното заведение. „С откриването на прохода „Маказа“ взехме стратегическо решение да развием ортопедията и травматологията в един съвременен вариант, който да е адекватен на нарасналите потребности при пътни инциденти, но и не само“ ,каза пред присъстващите проф. д-р Тодор Черкезов.

Той благодари за всеотдайната работа на завеждащия отделението - д-р Спас Пасев и целия му екип, и припомни, че травмите заемат четвърто място в структурата на заболеваемостта.

Проф. д-р Черкезов отчете, че само за последните три години, въпреки ковид пандемията, през отделението са преминали над 3 600 души, като средногодишно в него се извършват над 850 операции, а средномесечно се правят около 100-110 артроскопии. 

Средствата за ремонта на отделението възлизат на близо 210 хиляди лева, като около 150 хиляди са от Министерството на здравеопазването, а останалите от местни дарители. 

Сред гостите на събитието бяха представители на Министерството на здравеопазването, заместник-областният управител на Кърджали Юлия Чортленева, заместник-кметът на родопския град инж. Катя Митовска, Цвета Караянчева, председател на 44-о НС, проф. Владимир Ставрев от УМБАЛ „Св. Георги“, директори и ръководители на различни институции, народни представители, заместник-кметове от региона.
БТА