Няма да има коледна пенсия и 13-та заплата
Няма да има коледна пенсия и 13-та заплата / netinfo

Няма да има коледна пенсия и 13 заплата за заетите в държавния сектор, обяви в Кърджали министърът на финансите Симеон Дянков. В условията на дефицит от 500 милиона лева за държавата и 300 милиона за общините, това е недопустимо, подчерта той. Правителството нямало да се намесва в разрешаването на дефицита в общините. Те като добри собственици, както и аз, надявам се като добър стопанин на държавната хазна, ще трябва да затегнем коланите и да преминем през тежката ситуация, каза Дянков.

Той съобщи, че проектът за довършване на магистралния водопровод на Кърджали е на дневен ред пред Министерския съвет и до края на тази година трябва да се намерят пари и за него. Според Дянков Кърджали определено е бил привилегирован от предишното управление, но няма причини от сега нататък да не получава финансови помощи от държавата, защото всички граждани са еднакви пред Министерския съвет и пред парламента. Вицепремиерът определи като чисто политически мотивите, поради които тук са наливани много пари. Кърджали не бил по-специфичен регион от смолянския, от троянския и от други планински региони в страната. "За разлика от предишното правителство, което е наливало пари, които ги няма в бюджета, сега имаме много по-добра икономическа политика, чрез която да намаляваме дефицита. Като излезем от кризата ще има много повече средства в хазната, така, че ще има пари, които да харчим и за Кърджали", обеща финансовият министър.

„Горна Арда" е добър, икономически много добре обоснован проект, покрай който може да се развие и друг тип индустрия, каза Дянков. Затова правителството решило да направи всичко, което е възможно да подпомогне инвеститорите. "Вместо да се чудим как да намерим 12 милиарда евро за строене на АЕЦ "Белене", по добре да мислим за по-малки проекти, с които можем да си осигурим енергийните нужди", каза още Симеон Дянков.