/ iStock
Регионална библиотека „Н.Й. Вапцаров“ в Кърджали насърчава четенето сред малки и големи чрез Лятна читалня на открито, посочи пред БТА директорът на библиотеката Елисавета Кехайова.

Тя уточни, че инициативата се провежда за шеста година, след двегодишно прекъсване заради пандемията. „Целта ни е не само да насърчим четенето, но и да провокираме интерес към книгите чрез срещи с любими приказни герои, с детски писатели, чрез участие в различни занимателни игри“, посочи още Кехайова.

Лятната читалня се радва на популярност сред жителите на града. Някои от посетителите идват още от създаването й. „Читалнята е полезна за децата, защото тук не само намират желаните книжки, но и защото комуникират помежду си, обменят мисли, впечатления, а и се забавляват“, споделя баба, чието внуче посещава Лятната читалня. 

Библиотечните служители в читалнята на открито споделят, че имат занимателно четиво за всяка възраст – от най-малките до най-възрастните, за които предлагат и местна преса. Разказват ситуации, в които деца на една и съща възраст, но с различно ниво на четене, по-неможещите да четат се амбицират да настигнат своите връстници. Или такива, които са посещавали през лятната ваканция читалнята на открито, след това се записват като читатели в самата библиотека. 

Лятната читалня ще очаква своите приятели всеки вторник и четвъртък до обяд в Градската градина в Кърджали.

Вторниците са за среща с детската писателка Маргарита Павлова и героите от нейните приказки, а четвъртъците – за творческа работилница с художничката Мая Мечева. 
БТА